Standaardisatie regelingen
Standaardisatie regelingen
Voor de groep Procesautomatisering Engineering zijn wij op zoek naar een stagiair die sterke affiniteit heeft met industriële automatisering.
Je functie
Voor de automatisering van industriële installaties wordt een functioneel ontwerp opgesteld. In dit document staat de werking van de automatiseringssoftware beschreven. Op basis van dit document worden PLC's, welke verantwoordelijk zijn voor het uitlezen van metingen en het aansturen van afsluiters en motoren, geprogrammeerd. Op dit moment worden functionele ontwerpen opgesteld door verschillende personen met verschillende manieren van opstellen waardoor de inhoud van een functioneel ontwerp deels afhankelijk is van de opsteller ervan. Witteveen+Bos is begonnen met het standaardiseren hiervan om onderlinge verschillen te minimaliseren.
De afstudeerstage zal bestaan uit het uitbreiden van een standaard voor de toepassing van procesregelingen voor drink- en afvalwaterzuiveringen. Het doel hiervan is de bovengenoemde standaardisatie en de creatie van een knowledge base waaruit informatie/kennis gehaald kan worden. Per procesregeling kan gedacht worden aan informatie als:
- waar wordt op geregeld/wat is het setpoint?
- wat voor type regeling wordt er toegepast?
- welke procesparameters dienen zichtbaar of instelbaar te zijn op het beeldschermbedieningssysteem?
- hoe moet de regeling reageren bij het uitvallen van een belangrijke procesmeting?
Product-Marktcombinatie
Je zal beginnen met relatief eenvoudige regelingen zoals een niveauregeling of debietregeling (cascade) om vervolgens complexere regelingen van complete procesdelen te gaan beschrijven. Hierbij kan gedacht worden aan filtratiesystemen (zand/kool/ultrafiltratie/omgekeerde osmose) of de regeling voor een onthardingsreactor voor drinkwater. Je zal kennis vergaren door in gesprek te gaan met collega’s van Witteveen+Bos en door het raadplegen van meerdere bronnen, zoals bijvoorbeeld het internet.
De groep Procesautomatisering valt onder de sector Energie, Water en Milieu en werkt voornamelijk aan het ontwerp van de automatisering en instrumentatie (metingen) van drink- en afvalwaterzuiveringen, pompstations en warmtenetten.
Wat wij vragen
- hbo-opleiding elektrotechniek, (proces)automatisering, computertechniek of aanverwante studie;
- je bent enthousiast, leergierig, zelfstandig en in staat om in een team te functioneren;
- je bent nauwkeurig en gestructureerd;
- je wilt graag leren hoe installaties en systemen functioneren.
Wat wij bieden
- aanvang en duur van stage in overleg;
- je ontvangt een stagevergoeding;
- een kijkje achter de schermen bij het ontwerp van waterzuiveringen waar je veel technische kennis kan opdoen.
Wie wij zijn
Witteveen+Bos is een advies- en ingenieursbureau, dat wereldwijd oplossingen biedt voor complexe, technische en maatschappelijke vraagstukken op het gebied van water, infrastructuur, milieu en bouw. Vanuit een inspirerende werkomgeving werken onze ruim 1.100 medewerkers in multidisciplinaire projectteams aan fascinerende projecten in binnen- en buitenland. Ons werk vraagt steeds om nieuwe kennis en verantwoordelijkheden, vandaar dat persoonlijke en vakinhoudelijke ontwikkeling essentieel is en gestimuleerd wordt. Onze medewerkers hebben de ambitie het beste uit zich zelf te halen en kwalitatief de beste resultaten te leveren. Er is ruimte voor eigen initiatief en ondernemerschap. De aandelen van ons bureau zijn in handen van onze eigen medewerkers. Bij drinkwater projecten loopt Witteveen+Bos voorop met o.a. membraantechnologie, UV-toepassing en ionenwisseling. Bij afvalwaterprojecten werken wij aan innovatieve projecten als de renovatie van de duurzame opwekking van biogas van rwzi Hengelo en het ontwerp van een nieuw pompstation voor de ontsluiting van restwarmte uit de haven van Rotterdam. Naast drink- en afvalwaterprojecten werken wij o.a. ook aan de systeemveiligheid van objecten van Rijkswaterstaat. Uitdagende projecten bevinden zich zowel in binnen- als buitenland.
Reageren?
Heb je belangstelling voor deze stage, reageer dan direct online. Voor meer informatie kun je contact opnemen met de heer A.C. (Arjen) Hartsuiker, groepsleider Procesautomatisering Engineering, telefoon +31 6 83 64 26 52.