Slim en voorspellend onderhoud via Kunstmatige intelligentie

Slim en voorspellend onderhoud via Kunstmatige intelligentie

Graduate Students Higher education
Amsterdam Deventer Rotterdam
Traffic and Mobility
{{ $t('vacancy.apply') }}

Slim en voorspellend onderhoud via kunstmatige intelligentie

Je functie

Nederland heeft ruim 1500 beweegbare bruggen, 2000 sluizen, 100 tunnels, 1500 keringen, 3700 km waterkeringen en 2300 km snelweg. Deze assets moeten voldoen aan de gestelde veiligheids-, beschikbaarheids- en betrouwbaarheidseisen om zodoende de primaire functie te blijven vervullen. Hiervoor is veel budget nodig zowel bij de aanleg, de renovatie als het onderhoud van de assets. Een deel van deze assets zijn gebouwd in de jaren 50 en 60 en zijn daardoor op korte termijn toe aan vervanging of renovatie. Met name de beweegbare bruggen, sluizen en tunnels bestaan naast de civiele constructies ook uit een grote hoeveelheid installaties (bestaande uit software en hardware). Helaas is het beschikbare onderhoudsbudget niet even groot als de benodigde geplande onderhoudswerkzaamheden. Dit vraagt om een slimme en strategische aanpak om op basis van nut en noodzaak prioriteiten te stellen: welke assets moeten als eerste gepland worden voor de renovatie of onderhoud? Daarbij dient ook inzichtelijk te zijn welke onderdelen van een asset prioriteit vragen zodat niet meteen de gehele asset vervangen hoeft te worden. Momenteel wordt dit uitgevoerd via periodieke inspecties en onderhoudsplanningen en wordt ook vaker gebruik gemaakt van predictive maintenance op basis van sensorisering (sensoren die de status van bijvoorbeeld een motor meten). De afgelopen jaren wordt kunstmatige intelligentie steeds vaker toegepast in diverse sectoren, denk hierbij bijvoorbeeld aan de voorspelling van online koop en verkoop, de schatting van energieverbruik en de weersverwachting. Kunstmatige intelligentie gaat ook in de infrastructuur en mobiliteit een belangrijke rol spelen. Wij denken dat dit onder andere voor het voorspellen c.q. plannen van (preventief) onderhoud een slimme ondersteuning kan bieden.

Product-Marktcombinatie

Je gaat aan de slag binnen de product-marktcombinatie (PMC) Smart infra systems in de sector Infrastructuur en mobiliteit. Wij houden ons binnen de PMC Smart infra systems onder andere bezig met bediening & besturing, sensorsystemen, industriële automatisering, machineveiligheid, functionele veiligheid, aandrijf- en bewegingswerken en tunneltechnische installaties. Voorbeelden van projecten waaraan wij werken zijn de renovatie van de Eerste Heinenoordtunnel, de Schipholbrug in project A9 Badhoevedorp-Holendrecht, project Bediening en Besturing Maasobjecten 2.0 en project Tunnelrenovaties Zuid-Holland bestaande uit 7 Rijkstunnels. Je standplaats wordt in overleg bepaald.

Wat wij vragen

De groep Industriële Automatisering en Innovatie heeft een aantal vraagstukken op het gebied van kunstmatige intelligentie voor infrastructuur en mobiliteit, zowel op technisch als ook bedrijfskundig vlak. Op technisch vlak hebben wij bijvoorbeeld belang bij een onderzoek naar de toepassing van neurale netwerken voor onderhoudsstrategieën van beweegbare bruggen, sluizen en tunnels en de uitwerking van een proof of concept hiervan. Op bedrijfskundig vlak hebben wij belang bij een marktonderzoek van mogelijke opdrachtgevers (binnenland en buitenland) met bijbehorende soortgelijke vragen op dit vlak. De inhoud van de opdracht kan dus technisch, bedrijfskundig of een mix hiervan zijn. Wij stellen voor om samen met jou de afstudeeropdracht nader vorm te geven, waarbij jouw input en visie hierop een belangrijke bijdrage zal vormen Opleidingsniveau: wo-opleiding elektrotechniek, werktuigbouw, informatietechnologie, technische bedrijfskunde of gelijkwaardig. Kennis van neurale netwerken, Python, Pandas, NumPy is een pre.

Wat wij bieden

Vanuit ons kantoor in Deventer, Amsterdam of Rotterdam kun je op je eigen werkplek werken aan je onderzoek. Daarnaast kunnen wij zorgen voor de juiste middelen en kun je specialisten binnen ons bedrijf betrekken bij jouw onderzoek. Wij hebben contacten met Rijkswaterstaat, ProRail, gemeenten, aannemers, system-integrators etc.. Via deze interne en externe contacten kun je nadere informatie onttrekken via interviews of brainstormsessies. Duur: 6-8 maanden (andere tijdsduur ook in overleg mogelijk);

Wie wij zijn

Witteveen+Bos is een advies- en ingenieursbureau, dat wereldwijd oplossingen biedt voor complexe, technische en maatschappelijke vraagstukken op het gebied van water, infrastructuur, milieu en bouw. Vanuit een inspirerende werkomgeving werken onze ruim 1.400 medewerkers in multidisciplinaire projectteams aan fascinerende projecten in binnen- en buitenland. Ons werk vraagt steeds om nieuwe kennis en verantwoordelijkheden, vandaar dat persoonlijke en vakinhoudelijke ontwikkeling essentieel is en gestimuleerd wordt. Onze medewerkers hebben de ambitie het beste uit zich zelf te halen en kwalitatief de beste resultaten te leveren. Er is ruimte voor eigen initiatief en ondernemerschap. De aandelen van ons bureau zijn in handen van onze eigen medewerkers.

Reageren?

Heb je belangstelling voor deze opdracht reageer dan direct online. Voor meer informatie kun je contact opnemen met de heer ing. J. (Johan) Kornet, groepsleider Industriële Automatisering en Innovatie, telefoon 0570 69 75 72 of 06 22 52 87 11.

More information?

HULE2.jpg
Ellen Donkervliet-Hulleman
ellen.donkervliet@witteveenbos.com

Vacancies