Overstromingsmaatregelen haven van Blankenberge

The Belgian coastline must be protected against flooding and climate change. To this end, the Coastal Safety Master Plan has been established in the past. The weak links will be tackled. For the port of Blankenberge it was decided to provide flooding measures around the port. In view of the urban environment, an architectural integration is a requirement.

Witteveen+Bos worked together with Maat Ontwerpers and Marie José Van Hee Architecten on the architectural design of the flood measures. The challenge of the study was to design a new flood defence around the marina of Blankenberge, which is integrated in the existing urban fabric and public domain, within the technical and financial limits of the project, in terms of urban planning and landscape. 

The heights and geometry of the water barrier were investigated by the Hydraulic Laboratory and the University of Ghent. Both physical tests (wave gutter) and mathematical models were used. In consultation with the designers and architects, storm walls without parapet were chosen. The combination of wind waves, tides and seiches in the Port of Blankenberge makes the project unique.
 

Share this page