Expo 2020 Dubai: inzet Witteveen+Bos voor het Nederlands paviljoen

Een aantrekkelijk en intrigerend circulair gebouw met innovatieve binnenklimaatsystemen, dat is het Nederlandse paviljoen geworden. Witteveen+Bos ontwierp dit voor de Expo 2020 in Dubai. We waren verantwoordelijk voor het constructieve ontwerp en het klimaatsysteem en werkten ook aan de bouwfysica en duurzame aspecten van het paviljoen. Alle gebruikte bouwmaterialen zijn herbruikbaar, recyclebaar of biologisch afbreekbaar.

Onze deskundigen hebben kennis van alle vereiste expertise voor integraal ingenieurswerk en ontwerp. We zijn er trots op dat ons innovatieve werk is erkend door de Big 5 Impact Awards waar wij de prijs voor Sustainable Construction Project of the Year in ontvangst mochten nemen.

Een consortium van Expomobilia, V8 Architects, Kossmann.dejong en Witteveen+Bos kreeg de opdracht voor zowel het ontwerp als de bouw van het Nederlands paviljoen op Expo 2020 in Dubai.  Ben je nieuwsgierig en wil je een kijkje nemen in ons mooie paviljoen? Bekijk dan de 3D-tour.

Water, energie en voedsel samenbrengen

Het Nederlandse paviljoen is ontworpen als een biotoop, een circulair klimaatsysteem dat innovatieve Nederlandse oplossingen samenbrengt, waarin water, energie en voedsel worden verenigd. Het tijdelijke circulaire klimaatsysteem werkt door het winnen van water uit de lucht, energie van de zon en het laten groeien van ongeveer 9.300 eetbare planten, zoals tomaat, basilicum, munt en asperges.

Duurzame oplossingen

Het paviljoen onderscheidt zich doordat het volledig duurzaam is en gebouwd werd met lokale materialen die herbruikbaar, recyclebaar of biologisch afbreekbaar zijn. Witteveen+Bos werkte aan de duurzame aspecten van het paviljoen, die een integraal onderdeel vormen van de beleving. Het paviljoen is zo ontworpen dat het plaats biedt aan grote aantallen mensen en een grote bezoekersstroom kan verwerken, terwijl het tegelijkertijd voldoet aan de technische details die nodig zijn om het binnenklimaatsysteem effectief te laten functioneren. Aangezien het gebouw slechts zes maanden in gebruik zal zijn, werd het paviljoen ontworpen met circulariteit in gedachten. Dit wordt weerspiegeld in de keuze van alle gebruikte materialen, inclusief de constructiematerialen. Ons team werkte met een constructie van stalen damwanden en stalen buizen, omdat die materialen ruim voorhanden zijn en bekend staan om hun herbruikbaarheid. Damwanden worden vaak gebruikt in tijdelijke constructies en veel bedrijven verhuren dit soort materialen, waardoor het project volledig duurzaam blijft.

De constructie bestaat uit dubbele stalen damwandprofielen die samen een kistdam vormen. Het paviljoen bevindt zich deels ondergronds. De grond die hiervoor ontgraven moest worden, is tussen de damwanden gestort. Hiermee wordt een stabiele constructie verkregen die bestand is tegen alle belastingen, waaronder aardbevingen die in Dubai kunnen optreden.

De grond in de kistdammen zorgt voor een goede isolatie en thermische massa. Dit is nodig om het paviljoen voldoende koel te houden. Hoewel de expo plaatsvindt in de koelere jaargetijden, kunnen vooral in oktober en maart buiten nog hoge temperaturen optreden, tot wel 40 graden.

Klimaatsysteem

In het midden van het paviljoen staat een 18 meter hoge kegelvormige structuur, genaamd "The Food Cone" . Deze is aan de buitenkant bedekt met een verscheidenheid aan eetbare planten en aan de binnenkant omringen oesterzwammen de binnenkant van de kegel. De zwammen zijn een belangrijk onderdeel van de biotoop, omdat zij kooldioxide uitstoten, dat door de planten aan de buitenkant van de kegel wordt geabsorbeerd. De vloer- en wandpanelen zijn gemaakt van mycelium, een biologisch afbreekbare stof op basis van paddenstoelen, om te laten zien hoe paddenstoelen in bouwmaterialen kunnen worden gebruikt.

De centrale kegel is niet alleen het middelpunt van het paviljoen, maar vormt ook het hart van het binnenklimaatsysteem. Koele lucht stroomt in de centrale kegel, die vervolgens de hoofdentreehal in stroomt, wat zorgt voor een koel binnenklimaat in het hele paviljoen. Bij de keuze van de systemen die voor het klimaat zijn gebruikt, is ook rekening gehouden met circulariteit en hergebruik.  Alle hoofdcomponenten zijn gehuurd en aan het einde van de Expo aan de eigenaars zullen worden teruggegeven.

Voor de koeling van het paviljoen wordt gebruikgemaakt van passieve systemen, aangedreven door zonne-energie. Een voorbeeld van zo’n systeem is adiabatische koeling, waarbij lucht wordt gekoeld door het verdampen van water.

Als hoofdingenieur van het klimaatsysteem voor het Nederlands Paviljoen is Witteveen+Bos er trots op Nederlandse innovaties als de ‘Rainmaker’ en de doorzichtige zonnepanelen te hebben kunnen integreren in het totale systeemontwerp. Deze integratie maakt het ontwerp een echte gezamenlijke inspanning.

Planten en panelen

Het dak van het paviljoen bestaat uit zonnepanelen, die de biotoop verlichten en van energie voorzien. De levendige, kleurrijke zonnepanelen zijn speciaal ontworpen voor het paviljoen en bestaan uit lichtgewicht organische transparante zonnecellen (OPV) die cirkelvormig zijn en gemaakt zijn van niet-giftige materialen. De unieke zonnepanelen verzamelen energie van de zonnestralen van Dubai om het paviljoen van energie te voorzien Ook laten ze daglicht in het juiste lichtspectrum door in het paviljoen dat de eetbare planten nodig hebben voor fotosynthese. Tezamen met zonnecollectoren wordt er voldoende energie opgewekt voor de klimaatsystemen in het paviljoen.

Het Nederlands Paviljoen is te vinden in het zogenaamde 'Sustainability District' van de Expo 2020, die loopt van 1 oktober 2021 t/m 31 maart 2022. Het Nederlands paviljoen is een ontmoetingsplaats voor het bedrijfsleven, onderwijs- en onderzoeksinstellingen en overheids- en maatschappelijke organisaties.

Feiten en cijfers

  • Opdrachtgever: Ministerie van Buitenlandse Zaken / Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

  • Locatie: Dubai, Verenigde Arabische Emiraten

  • Toekenning opdracht: 2018

  • Voltooiing: 2021

  • Bruto vloeroppervlak: 3.727 m²

  • Functies: tentoonstellingsruimte, auditorium, restaurant, VIP lounge en winkel

  • Architect: V8 Architects

  • Bouw van het paviljoen en hoofdaannemer: Expomobilia

  • Interactieve bezoekerservaringen: Kossmann.dejong

  • Duurzaamheidsaspecten en constructief ontwerp: Witteveen+Bos

Bekijk de 3D-tour

Of blader door onderstaande foto's

Meer informatie?

Maarten Veerman

Team manager Building physics and BIM
Witteveen+Bos medewerker Daniël Dusseljee

Daniël Dusseljee

Managing Director, Witteveen+Bos EMEA DMCC