Gepubliceerd op 30 september 2021

Nieuw ontwerp ondergrondse ruimtes en infrastructuur onder de Groenplaats in Antwerpen

In 2020 besloten de Stad Antwerpen, De Lijn, Indigo en water-link om Witteveen+Bos en Cross Architecture aan te stellen voor de uitwerking van het technische en architecturale ontwerp van de ondergrondse ruimtes en infrastructuur onder de Groenplaats en de aangrenzende straten.

Het ontwerp voorziet in de renovatie van het premetrostation, de parking die meer faciliteiten voorziet voor elektrische voertuigen en deelmobiliteit en de bouw van een nieuwe fietsenstalling, die ruimte biedt aan ongeveer 800 fietsen. Zo wordt de ondergrondse ruimte een verlengstuk van de vernieuwde Groenplaats, een plein waar het aangenaam zal zijn om te vertoeven en te verblijven. En waar de verschillende bewoners en bezoekers van Antwerpen vlot gebruik kunnen maken van de  verschillende verkeersmodi om het centrum te bereiken.

Antwerpen zet ook hoog in op klimaatadaptatie en wil de Groenplaats opnieuw groen maken door te voorzien in bomen en grote ondergrondse waterbuffers. Het ontwerp voorziet in de aanleg van twee waterbuffers en een volledig gescheiden rioolstelsel onder de Groenplaats en de aangrenzende straten. Daarnaast is een ingenieus ondergronds systeem ontworpen, dat optimale groeicondities garandeert voor volwassen bomen op de Groenplaats.

Het ontwerp van Witteveen+Bos en Cross Architecture stelt een “eenvoudige integraliteit” voorop, waarbij de onderbouw wordt beschouwd als een uitnodigend en kwalitatief verlengstuk van de publieke ruimte op de Groenplaats.

Internationale en multidisciplinaire aanpak

Om dit project te realiseren, heeft Witteveen+Bos een internationaal team met veel expertise samengebracht. Met dit team zullen zij de komende jaren aan de slag gaan om het ontwerp in overleg de Stad Antwerpen, De Lijn, Indigo water-link en diverse stakeholders verder te verfijnen, zodat de werkzaamheden eind 2023 kunnen starten.