Heb je belangstelling voor deze stage/afstudeeropdracht reageer dan direct online. Voor meer informatie kun je contact opnemen met ir. Rob Dijcker, groepsleider Circulair Solutions, telefoonnummer 06 27 16 98 59, of met Marloes Ruis MSc, telefoonnummer 06 86 81 84 50.

Are you the person we are looking for?

Apply now

Internship/Graduation assignment Deventer

Materiaalstroomanalyse in de afvalverwerkende industrie

‘In een circulaire economie praten we niet meer van afval, maar over materiaalstromen’ (RIVM). (Afval)bedrijven zijn op zoek naar nieuwe oplossingen voor afval, waarin deze wordt gezien als grondstof voor nieuwe producten en waardebehoud zo veel mogelijk wordt gestimuleerd. Door inzichtelijk te maken hoe verschillende materiaalstromen, en de milieu-impact ervan, vanaf de producent tot aan eindverwerker stromen binnen een systeem kunnen knelpunten en kansen worden gesignaleerd in de huidige keten.

 

Anderzijds is de huidige manier van afvalverwerking grotendeels gebaseerd op het verminderen van afval door afvalverbranding en energieterugwinning. Deze processen zijn geoptimaliseerd en nieuwe toepassingen voor hergebruik of recycling van grondstoffen uit de afvalstromen hebben vaak een negatieve businesscase, maar mogelijk een positieve value case. De transitie naar een circulaire economie binnen de afvalverwerkende industrie waarin deze fungeren als grondstoffenleveranciers vraagt daardoor om kosteneffectieve oplossingen in de hele waardeketen en het verduurzamen van industriële productieprocessen.

 

Je gaat aan de slag binnen de product-marktcombinatie (PMC) Circular and Biobased Solutions, in de sector Energie, Water en Milieu. Wij zijn op zoek naar een stagiair die helpt bij het ontwikkelen van materiaalstroomanalyses (MFA) en milieu-impactanalyse voor de afvalverwerkende industrie. Jouw opdracht focust zich op het analyseren van de afvalketen op basis van water, energie, grondstoffen en emissies van bestaande systemen. Vanuit deze analyse help je mee met het ontwikkelen van (technologische) interventies die zich focussen op het verminderen, recyclen en hergebruiken van de verschillende materiaalstromen in de systemen.

Wat wij vragen

Je bent de laatste fase van je hbo- of wo-opleiding technische bedrijfskunde, environmental sciences, systems engineering & management of vergelijkbare opleidingen. Verder heb je affiniteit met afvalvraagstukken en ben je in staat om een systematische analyse te maken van bedrijven en industrieën en bijbehorende productie- en afvalketens. Je bent enthousiast, leergiering, zelfstandig en in staat om in een team te functioneren. Daarnaast ben je nauwkeurig en kun je gestructureerd werken en rapporteren. Kennis van Levens Cyclus Analyse (LCA), Materiaal Flow Analyse (MFA) en/of Multi-Criteria-Analyse (MCA) is een pré.

Wat wij bieden

Wij bieden jou het volgende aan:

  • werken in een enthousiast team met verschillende disciplines;
  • de beschikking over de juiste middelen en specialisten die je helpen bij je onderzoek;
  • veel ruimte voor eigen initiatief, persoonlijke ontwikkeling en verantwoordelijkheid;
  • een ruim klantenbestand met contacten binnen de afvalverwerkende industrie, waterschappen, vuilophaaldiensten en gemeenten.

 

Aanvang en duur van de stage zijn in overleg en je ontvangt een stagevergoeding en reiskostenvergoeding.

Wie wij zijn

Witteveen+Bos is een advies- en ingenieursbureau, dat wereldwijd oplossingen biedt voor complexe, technische en maatschappelijke vraagstukken op het gebied van water, infrastructuur, milieu en bouw. Vanuit een inspirerende werkomgeving werken onze ruim 1.000 medewerkers in multidisciplinaire projectteams aan fascinerende projecten in binnen- en buitenland. Ons werk vraagt steeds om nieuwe kennis en verantwoordelijkheden, vandaar dat persoonlijke en vakinhoudelijke ontwikkeling essentieel is en gestimuleerd wordt. Onze medewerkers hebben de ambitie het beste uit zich zelf te halen en kwalitatief de beste resultaten te leveren. Er is ruimte voor eigen initiatief en ondernemerschap. De aandelen van ons bureau zijn in handen van onze eigen medewerkers.

Are you the person we are looking for?

Apply now

More information?