• Eerken in de Champions League voor beweegbare bruggen
  • Enthousiaste collega’s
  • Multidisciplinaire projecten met oog voor resultaat
Are you the person we are looking for?

Apply now

Graduation assignment Amsterdam, Deventer

Elektrotechnische installaties / RAMS beweegbare bruggen

Ben jij een enthousiaste afstudeerder die graag wil onderzoeken hoe een beweegbare brug met optimale prestaties moet worden ontworpen?

In de Nederlandse infrastructuur zijn bruggen, sluizen en tunnels niet weg te denken. Deze ‘kunstwerken’ bieden een veelvoud aan functies, zoals het passeren van waterwegen, het ondergronds kunnen verplaatsen of ervoor zorgen dat we in Nederland allemaal droge voeten houden.

Verspreid over Nederland zijn honderden beweegbare bruggen te vinden, variërend van ophaalbrug tot draaibrug en van gelegen in een fietspad tot in een autosnelweg (bijvoorbeeld de Van Brienenoordbrug). Veelal zijn deze bruggen voorzien van een elektromechanische dan wel hydraulische aandrijving om een vlotte afwisseling tussen de twee hoofdfuncties van een beweegbare brug mogelijk te maken: i) het passeren van wegverkeer en ii) het passeren van (hoog) scheepvaartverkeer.

Een onmisbaar onderdeel van beweegbare bruggen zijn de elektrotechnische installaties, bedienings- en besturingssystemen. Deze aspecten bepalen voor een groot deel de zogenaamde RAMS-prestaties van de brug. RAMS staat voor beschikbaarheid (A), betrouwbaarheid (R), onderhoudbaarheid (M) en veiligheid (S). Het is vaak niet mogelijk om op al deze delen hoog te scoren; zo kan een zeer betrouwbare installatie ook om veel onderhoud vragen, wat de beschikbaarheid (en het budget) niet ten goede komt.

Wij zijn op zoek naar methoden om beweegbare bruggen zo te ontwerpen, dat we zo goed mogelijk scoren op RAMS-prestaties én dat de oplossing betaalbaar is. Dit leidt tot veel vragen: Hoe kunnen we het beste een beweegbare brug opbouwen qua systemen en energievoorzieningen? Wat zijn de kritische elementen en hoe kunnen we hier het beste mee omgaan? Hoeveel en welke (type) aandrijvingen zijn er nodig? Vereist een ophaalbrug een totaal andere aanpak dan een draaibrug? Waar zitten de zwakke plekken die ervoor kunnen dat de beweegbare brug niet sluit op het moment dat het nodig is?

Wij stellen voor om samen met jou de opdracht nader vorm te geven, waarbij jouw input en visie hierop een belangrijke bijdrage zal vormen. Deze opdracht zal betrekking hebben op de beweegbare bruggen waar Witteveen+Bos recentelijk aan heeft gewerkt c.q. gaat werken.

De product-markt-combinatie (PMC) Smart infra systems (SIS) maakt onderdeel uit van de sector Infrastructuur en mobiliteit (IM) en heeft een leidende positie in Nederland in de advisering rond elektrotechnische, werktuigbouwkundige en ICT-systemen in (civieltechnische) projecten. De toepassing van industriële automatisering (IA) en integratie van installaties (zowel fysiek als functioneel) in grote infraprojecten vormt hierbij eveneens een randvoorwaarde voor adviesdiensten op het gebied van SMART grids, SMART infra, Intelligent transport systems en energieneutrale infrastructuur. Voorbeelden van projecten waaraan wij werken zijn tunnels, beweegbare bruggen en sluizen, maar ook energie-infrastructuur en mobiliteitsvraagstukken. Denk hierbij aan de Oosterweelverbinding in Antwerpen, Zuidasdok in Amsterdam en het onderzoeken van 400 objecten van Rijkswaterstaat binnen het IMPAKT-programma op het gebied van beveiliging en veiligheid van IA. We werken als PMC aan projecten in zowel binnen- als buitenland, en zijn vertegenwoordigd op meerdere vestigingen in Nederland (o.a. Amsterdam, Breda en Deventer).

Wat wij vragen

Hbo- of wo-opleiding elektrotechniek, technische natuurkunde of gelijkwaardig.

Wat wij bieden

Vanuit ons kantoor in Deventer of Amsterdam kun je op je eigen werkplek werken aan je onderzoek. Daarnaast kunnen wij zorgen voor de juiste middelen en kun je specialisten binnen én buiten ons bedrijf betrekken bij jouw onderzoek. Wij hebben contacten met Rijkswaterstaat, provincies, gemeentes, waterschappen, aannemers, systemintegrators etc.. Deze interne en externe contacten kun je aanwenden om informatie te verzamelen die nodig is voor je onderzoek.

Aanvang: in overleg

Duur: 6-8 maanden (andere tijdsduur ook in overleg mogelijk).

Wie wij zijn

Witteveen+Bos is een advies- en ingenieursbureau, dat wereldwijd oplossingen biedt voor complexe, technische en maatschappelijke vraagstukken op het gebied van water, infrastructuur, milieu en bouw. Vanuit een inspirerende werkomgeving werken onze ruim 1.100 medewerkers in multidisciplinaire projectteams aan fascinerende projecten in binnen- en buitenland. Ons werk vraagt steeds om nieuwe kennis en verantwoordelijkheden, vandaar dat persoonlijke en vakinhoudelijke ontwikkeling essentieel is en gestimuleerd wordt. Onze medewerkers hebben de ambitie het beste uit zich zelf te halen en kwalitatief de beste resultaten te leveren. Er is ruimte voor eigen initiatief en ondernemerschap. De aandelen van ons bureau zijn in handen van onze eigen medewerkers.

Are you the person we are looking for?

Apply now

Reageren?

Heb je belangstelling voor deze opdracht reageer dan direct online. Voor meer informatie kun je contact opnemen met de heer dr.ir. H. (Harmen) Droogendijk, groepsleider Sensoren, systemen en veiligheid, telefoon: 06 53 35 62 34.

More information?