• ontwikkel jezelf in een cultuur van ondernemerschap en vertrouwen
  • samenwerken met andere jonge collega’s aan vernieuwende projecten
  • bouw je expertise op het gebied van Digital Twins van infrastructuur verder uit in praktische projecten
Are you the person we are looking for?

Apply now

Internship/Graduation assignment Amsterdam

Koppeling 3D modellen met dynamisch gedrag

Wij werken aan het samenbrengen van geometrische en functionele informatie: niet alleen in een 3D model tonen hoe een bouwwerk eruit ziet, maar ook het 3D model animeren om te laten zien hoe het zal werken. Wij zoeken een stagiair of werkstudent om informatie uit het functionele ontwerp door te communiceren naar de 3D animatie engine.

Ontwerpen gebeurt steeds meer middels 3D modellen. Naast dergelijke geometrische informatie leggen we ook steeds meer de gewenste functionaliteit vast in modellen, zoals flowcharts en state diagrams. Om een volledig beeld te geven van een ontwerp willen wij nu het 3D model en functionele model samenvoegen, door het gewenste gedrag in het 3D model te animeren. Een model waarin meerdere verschillende aspecten van een bouwwerk samenkomen heet ook wel een Digital Twin.

Functionele modellen maken wij in modelleertaal SysML (variant van UML) in het programma Enterprise Architect (EA). In Unity 3D brengen willen wij de 3D modellen en de functionele modellen samen brengen.

Wij bouwen reeds aan een bibliotheek met 3D-objecten om toe te passen in Digital Twins. Het toevoegen van het gedrag uit de SysML modellen gaat nu in verschillende handmatige stappen. Daarna simuleert Unity het gedrag middels de state machines, deze simulator is nog in ontwikkeling. De volgende stappen om 3D modellen te koppelen met dynamisch gedrag modellen zijn:

  • Bouwen plug-in voor EA om de functionele modellen te converteren naar JSON en exporteren;
  • Automatiseren koppelen gedrag en individuele animaties;
  • Toevoegen features aan state machine simulator.

In de PMC Smart Infra Systems werken wij aan intelligente en dynamische systemen in de infrastructuur. Denk hierbij aan beweegbare bruggen, sluizen en tunnels. Dit zijn complexe systemen die interacteren met de omgeving, daarom ontwikkelen wij Digital Twins om aan te tonen dat zij juist en veilig werken. Dit hebben wij bijvoorbeeld gedaan bij het project Aanpak Wegtunnels Amsterdam, waar 3D modelleurs, veiligheidsexperts en ingenieurs samen hebben gewerkt om een volledig digitaal ontwerp te maken. Hiermee zijn fouten en clashes uit het ontwerp verbeterd al voordat de uitvoering begon.

Wat wij vragen

Een enthousiaste werkstudent, afstudeerder of stagiair die zelfstandig aan opdrachten kan werken en die graag een bijdrage zou leveren aan één (of meer) van de genoemde vervolgstappen. De invulling van de werkzaamheden worden in samenspraak bepaald. Hierbij vragen we om de volgende achtergrond en ervaring:

  • HBO- of WO-opleiding ICT, elektrotechniek, informatietechnologie, technische natuurkunde of gelijk-waardig;
  • Ervaring met programmeren in C#, Java, of vergelijkbaar.

Wat wij bieden

Vanuit ons kantoor in Deventer of Amsterdam kun je op je eigen werkplek werken aan je onderzoek. Daarnaast kunnen wij zorgen voor de juiste middelen en kun je specialisten binnen én buiten ons bedrijf betrekken bij jouw onderzoek. Duur en aanvang: in overleg.

Wie wij zijn

Witteveen+Bos is een advies- en ingenieursbureau, dat wereldwijd oplossingen biedt voor complexe, technische en maatschappelijke vraagstukken op het gebied van water, infrastructuur, milieu en bouw. Vanuit een inspirerende werkomgeving werken onze ruim 1.400 medewerkers in multidisciplinaire projectteams aan fascinerende projecten in binnen- en buitenland. Ons werk vraagt steeds om nieuwe kennis en verantwoordelijkheden, vandaar dat persoonlijke en vakinhoudelijke ontwikkeling essentieel is en gestimuleerd wordt. Onze medewerkers hebben de ambitie het beste uit zich zelf te halen en kwalitatief de beste resultaten te leveren. Er is ruimte voor eigen initiatief en ondernemerschap. De aandelen van ons bureau zijn in handen van onze eigen medewerkers.

Are you the person we are looking for?

Apply now

Reageren?

Heb je belangstelling voor deze opdracht reageer dan direct online. Voor meer informatie kun je contact opnemen met de heer S. (Sjoerd) van der Heijden MSc, projectingenieur, telefoon +31 6 14 84 98 91. Vacaturenummer NL00873

More information?