eDNA voedselwebanalyse

eDNA voedselwebanalyse

Graduate Students Master
Deventer
Ecology
{{ $t('vacancy.apply') }}

Je functie

  • In het water is DNA aanwezig van een grote verscheidenheid aan organismen die in het watersysteem leven. Het totaal aan DNA dat wordt aangetroffen in het water wordt eDNA (environmental DNA) genoemd. Witteveen+Bos werkt samen met Datura, tien waterbeheerders en kennisinstituten aan een brede toepassing van eDNA binnen het ecologisch waterbeheer. Het idee is om met één watersample een zo groot mogelijk deel van het onderwaterleven in beeld te brengen, van bacterie tot vis. Ook willen we met eDNA meer inzicht krijgen in de processen die zich afspelen in het water. Hiervoor zijn we in 2016 gestart met een eerste proef, waarbij we aan de hand van cases het onderwaterleven in beeld brengen. Inmiddels zijn we zo ver dat we het onderwaterleven op hoofdlijnen kunnen beschrijven. De volgende stap in het project is het verkrijgen van een zo volledig mogelijke functionele beschrijving van het onderwaterleven. We zijn namelijk vooral geïnteresseerd in wat de aanwezige soorten vertellen over de dominante processen in een watersysteem. Hiervoor willen we functies toekennen aan soorten en aan hogere taxonomische niveaus zoals families of fyla. Voorbeelden van functies die soort(groepen) kunnen uitoefenen zijn bacteriën die stikstof vastleggen, bacteriën die methaan produceren, algen die een drijfvermogen hebben, etc. Doel van de stage is om:
  • op basis van literatuuronderzoek informatie te verzamelen over de functies van de verschillende soorten en soortgroepen die we tot nu toe hebben aangetroffen in de diverse cases en deze vast te leggen in een database;
  • een analyse uit te voeren op basis van de functies die zijn toegekend aan soort(groep)en om inzicht te krijgen in dominante processen in het watersysteem.

Product-Marktcombinatie

Wat wij vragen

Je bent een masterstudent met een achtergrond in (aquatische) ecologie of een soortgelijke opleidingsrichting. Je bent enthousiast, leergierig en zelfstandig en je hebt affiniteit met waterkwaliteit. Daarnaast ben je in staat in een team te functioneren en niet bang om vragen te stellen. Samen met ons stel je een onderzoeksvoorstel op dat is afgestemd op de eisen van je studie. Vervolgens ga je zelfstandig aan de slag met het onderzoek, onder directe begeleiding van een van onze enthousiaste collega’s bij de groep Systeemanalyse. Voor het uitvoeren van de analyses is enige ervaring met en plezier in scripten (bijvoorbeeld in Matlab, R, Python) gewenst.

Wat wij bieden

Wij bieden de mogelijkheid om binnen een toonaangevend advies- en ingenieursbureau bij te dragen aan een belangrijk innovatief onderzoek. Je krijgt een vaste begeleider die tijdens jouw onderzoek meedenkt en waar je bij terecht kunt met al jouw vragen. De begeleider gaat daarnaast proactief op zoek naar collega’s die een bijdrage kunnen leveren aan jouw onderzoek. Binnen Witteveen+Bos krijg je een werkplek op ons kantoor in Deventer. Startdatum en duur van de stage zijn in overleg. Onze voorkeur gaat uit naar een periode van circa zes maanden. Je ontvangt een stagevergoeding.

Wie wij zijn

Witteveen+Bos is een advies- en ingenieursbureau, dat wereldwijd oplossingen biedt voor complexe, technische en maatschappelijke vraagstukken op het gebied van water, infrastructuur, milieu en bouw. Vanuit een inspirerende werkomgeving werken onze ruim 1.400 medewerkers in multidisciplinaire projectteams aan fascinerende projecten in binnen- en buitenland. Ons werk vraagt steeds om nieuwe kennis en verantwoordelijkheden, vandaar dat persoonlijke en vakinhoudelijke ontwikkeling essentieel is en gestimuleerd wordt. Onze medewerkers hebben de ambitie het beste uit zich zelf te halen en kwalitatief de beste resultaten te leveren. Er is ruimte voor eigen initiatief en ondernemerschap. De aandelen van ons bureau zijn in handen van onze eigen medewerkers.

Reageren?

Heb jij interesse in deze afstudeeropdracht, reageer dan direct online. Wil je meer weten over deze vacature dan kun je contact opnemen met de heer drs.ing. S.A. (Sebastiaan) Schep, adviseur aquatische ecologie en waterkwaliteit, telefoon 06 27 16 97 71. Vacaturenummer NL00829 .

More information?

Vacancies