• Spraakmakende multidisciplinaire projecten
 • Invloed uitoefenen aan de voorkant
 • Diversiteit in opdrachtgevers, opdrachten en locaties
Are you the person we are looking for?

Apply now

Vacancy Deventer

Ervaren ecoloog natuurwetgeving en -beleid - PMC ECO

Wil jij als ecoloog je stempel drukken in grote, complexe en multidisciplinaire projecten?

“Boerenprotesten op het Malieveld tegen het Nederlandse stikstofbeleid”

“Natuur- en milieuorganisaties op de bres voor de rugstreeppad en zandhagedis in Zandvoort”

“Provincie koopt boerderijen door hele land op voor Logistiek Park Moerdijk”

Deze koppen zijn nog maar een fractie van de onderwerpen die het laatste jaar de revue passeerden in de landelijke media. We kunnen wel stellen dat ecologie ‘hot’ is. En dat merken we binnen onze groep Effectstudies natuurwetgeving en -beleid binnen de Product-marktcombinatie (PMC) Ecologie van Witteveen+Bos. Daarom zijn we op zoek naar een ervaren ecoloog binnen dit werkveld, om ons team in Deventer op korte termijn te versterken.

Binnen de groep werken we elke dag met groot plezier en toewijding aan voornamelijk plan- en effectstudies van grote (infrastructurele) plannen en projecten zoals dijkversterkingen, Tracébesluiten voor snelwegen en gebiedsvisies. Dit zijn complexe, multidisciplinaire projecten waarin je als ecoloog echt je stempel kan drukken. Geen dag is hetzelfde. Elk project heeft namelijk zijn eigen uitdagingen en diepgang. Als ecoloog maak je binnen deze projecten onderdeel uit van het kernteam en stuur je aan de voorkant bij om negatieve effecten op beschermde natuurwaarden op voorhand te voorkomen of te beperken en zoveel mogelijk positieve effecten te realiseren. Dat betekent dat je af en toe met je ‘groene vuist’ op de ‘grijze tafel’ moet slaan, in positieve zin welteverstaan. Hoe? Door bijvoorbeeld ontwerpaanpassingen voor te stellen “Kan de ligging van de nieuwe dijk worden opgeschoven om de dassenburcht te sparen?”.

Effecten die aan de voorkant niet te voorkomen zijn, beoordeel je volgens de regimes van onder andere de Wet natuurbescherming, het provinciale Natuurnetwerk Nederland en de Kaderrichtlijn Water. Hiervoor werk je ook mitigatie- en compensatieplannen uit in het kader van ontheffings- en vergunningsaanvragen. Tegelijkertijd adviseer je over duurzame ontwerpprincipes en natuurinclusief ontwerp, zodat kansen voor verbetering zoveel mogelijk benut worden. Jouw advies wordt gebruikt als input voor bijvoorbeeld een milieueffectrapportage of een Tracébesluit. Ook fungeer je, samen met andere medioren en senioren, als vraagbaak voor onze jongere collega’s en collega’s van andere disciplines.

De PMC Ecologie van Witteveen+Bos bestaat uit ruim 30 enthousiaste en vakbekwame ecologen, die het hele werkveld van onderzoek, systeemanalyse, planvorming, inrichting, realisatie en beheer bestrijken. We hebben een drijfveer om de wereld beter te maken en Witteveen+Bos is ons vehikel om dat vorm te geven. Wij adviseren en ondersteunen het Rijk, provincies, waterschappen, gemeentes, projectontwikkelaars en aannemers in een breed scala aan projecten: van puur infrastructureel tot puur natuur. Je collega-ecologen en de collega’s van andere disciplines waar je veel mee samenwerkt (zoals luchtkwaliteit, geluid, ontwerp, geohydrologie, rivierkunde, techniek, landschap, omgevingsrecht en MER) staan altijd voor je klaar om je van advies te voorzien en met je mee te denken. En dat maakt het werken bij Witteveen+Bos leuk: de sfeer is informeel en je legt makkelijk contact met collega’s. Er is altijd ruimte voor een kop koffie of een vrijdagmiddagborrel (tegenwoordig ook digitaal!), een lunchwandeling langs de IJssel of een gesprek, ook in tijden van drukte. Je standplaats is Deventer.

Wat wij vragen

Als ervaren adviseur ecologie weet je al wat er op persoonlijk vlak van je gevraagd wordt. Daarom behouden we ons tot de volgende vakspecifieke eigenschappen waar wij voor deze functie specifiek naar op zoek zijn:

 • een afgeronde HBO- of WO-opleiding op het vlak van ecologie, natuurbeheer, aard- of milieuwetenschappen;
 • tenminste 3 jaar werkervaring in de natuurwetgeving en het natuurbeleid (zoals Natura 2000, soortenbescherming, Natuurnetwerk Nederland, Kaderrichtlijn Water);
 • plezier in en talent voor schrijven, want het schrijven van complexe toetsen is een van de belangrijkste onderdelen van ons werk
 • motivatie om wet- of beleidstukken ‘in te duiken’;
 • inhoudelijke kennis van vergunning- en ontheffingsaanvragen, ecologische bijdragen voor milieueffectrapportages, mitigatie- en compensatievraagstukken en procedures is een pré;
 • ervaring met GIS is een pré (ArcGIS en/of QGIS).

Wat wij bieden

 • samenwerking met enthousiaste collega’s in multidisciplinaire teams;
 • veelzijdige en uitdagende projecten;
 • ruimte voor initiatief, verantwoordelijkheid en verdieping;
 • gedegen begeleiding en een breed aanbod aan in- en externe opleidingen;
 • marktconform salaris en een goed pakket secundaire arbeidsvoorwaarden;
 • mogelijkheid tot deelname aan ons aandelenparticipatiesysteem.

Wie wij zijn

Witteveen+Bos is een advies- en ingenieursbureau, dat wereldwijd oplossingen biedt voor complexe, technische en maatschappelijke vraagstukken op het gebied van water, infrastructuur, milieu en bouw. Vanuit een inspirerende werkomgeving werken onze ruim 1.100 medewerkers in multidisciplinaire projectteams aan fascinerende projecten in binnen- en buitenland. Ons werk vraagt steeds om nieuwe kennis en verantwoordelijkheden, vandaar dat persoonlijke en vakinhoudelijke ontwikkeling essentieel is en gestimuleerd wordt. Onze medewerkers hebben de ambitie het beste uit zich zelf te halen en kwalitatief de beste resultaten te leveren. Er is ruimte voor eigen initiatief en ondernemerschap. De aandelen van ons bureau zijn in handen van onze eigen medewerkers.

Are you the person we are looking for?

Apply now

Reageren?

Hebben we je enthousiast gemaakt over ons werk en de vacante functie? Solliciteer dan direct online en geef aan waarom jij onze nieuwe collega moet worden. Schroom vooral niet om te bellen voor meer informatie. Hiervoor kun je contact opnemen met de heer T.J.A. (Tim) Puts MSc, adviseur Effectstudies natuurwetgeving en -beleid, telefoonnummer 06 86 88 12 38. Vacaturenummer NL00411. Let op: deze vacature sluit op 10 juli 2020.

Ben je een starter en wil je graag bij ons werken? Wij zijn altijd op zoek naar nieuw talent en verwelkomen graag jouw open sollicitatie via onze ‘werken bij’-pagina.