Are you the person we are looking for?

Apply now

Internship assignment Deventer

Verantwoorde stikstofterugwinning uit rioolwater: van marktambitie naar praktijk

Wij zijn op zoek naar een stagiair die helpt bij het uitvoeren van een markt-gedreven onderzoek voor het terugwinnen van stikstof uit de afvalwaterketen om zo bij te dragen aan de circulaire economie. De centrale vraag is: hoe, wanneer en onder welke voorwaarden is het interessant voor waterschappen om stikstof uit rioolwater te winnen als product? De resultaten van de marktanalyse gebruiken we vervolgens om samen strategische aanbevelingen voor waterschappen te formuleren over of, wanneer, waar en hoe zij stikstof moeten terugwinnen. Het project zal mogelijk ook kunnen dienen om partijen bewust te maken van hun marktvraag. Je gaat aan de slag binnen de product-marktcombinatie (PMC) Circular and Biobased Solutions, in de sector Energie, Water en Milieu.

 

Achtergrond

‘In een circulaire economie worden grondstoffen efficiënt ingezet en opnieuw toegepast, zonder schadelijke effecten voor mens en milieu, nu en in de toekomst’ (Unie van Waterschappen).

 

De waterschappen willen bijdragen aan een duurzame en circulaire samenleving en daarom grondstoffen terugwinnen uit het zuiveringsproces. De afgelopen jaren hebben zij verkend welke grondstoffen teruggewonnen kunnen worden en op welke wijze. Eén van de top 5 grondstoffen is fosfor. Na fosfor komt nu ook stikstof in het vizier. Voor de terugwinning van stikstof zijn drie hoofdredenen:

  • waterschappen willen 100% circulair zijn in 2050, waarbij stikstofterugwinning op bestaande rwzi’s en in nieuwe zuiveringsconcepten een belangrijke rol kan spelen: circulaire stikstof vermijdt een deel van de CO2-uitstoot benodigd voor vastlegging uit de lucht (Haber-Bosch proces);
  • er zijn veelbelovende nieuwe technieken anders dan stripping (bijvoorbeeld directe nanofiltratie in combinatie met ionenwisseling) die de haalbaarheid van stikstofterugwinning uit rioolwater en rejectiewater vergroten, lachgasemissies kunnen reduceren en kunnen bijdragen aan vergaande stikstofverwijdering uit rioolwater;
  • er is toenemende aandacht voor legionellarisico bij stikstofverwijdering middels warme deelstroomtechnieken.

Wat wij vragen

Je bent de laatste fase van je hbo- of wo-opleiding technische bedrijfskunde, science, business & innovation, milieu-technologie, of vergelijkbare opleidingen. Verder heb je affiniteit met de watersector, circulariteitsvraagstukken en ben je in staat om een business case analyse te maken. Aangezien je deelneemt aan (markt)interviews is het ook belangrijk dat je goede communicatieve vaardigheden hebt en een grote hoeveelheid informatie kunt structureren. Ervaring met het uitvoeren van interviews en enquêtes is een pre.

Je bent enthousiast, leergiering, zelfstandig en in staat om in een team te functioneren. Daarnaast ben je nauwkeurig en kun je gestructureerd werken en rapporteren. Kennis van afvalwaterzuivering en milieutechnologie wordt sterk aanbevolen.

Wat wij bieden

  • de beschikking over de juiste middelen en specialisten die je helpen bij je onderzoek;
  • veel ruimte voor eigen initiatief, persoonlijke ontwikkeling en verantwoordelijkheid;
  • een kennismaking met onze contacten binnen de afvalverwerkende industrie, waterschappen, en technologie-leveranciers.

 

De gewenste aanvang voor de stage is in september en de minimale duur is drie maanden. We gaan er vanuit dat we dit najaar weer vanuit ons kantoor in Deventer aan de slag kunnen. De exacte aanvangsdatum en duur van de stage zijn in overleg. Je ontvangt een stagevergoeding en reiskostenvergoeding.

Wie wij zijn

Witteveen+Bos is een advies- en ingenieursbureau, dat wereldwijd oplossingen biedt voor complexe, technische en maatschappelijke vraagstukken op het gebied van water, infrastructuur, milieu en bouw. Vanuit een inspirerende werkomgeving werken onze ruim 1.200 medewerkers in multidisciplinaire projectteams aan fascinerende projecten in binnen- en buitenland. Ons werk vraagt steeds om nieuwe kennis en verantwoordelijkheden, vandaar dat persoonlijke en vakinhoudelijke ontwikkeling essentieel is en gestimuleerd wordt. Onze medewerkers hebben de ambitie het beste uit zich zelf te halen en kwalitatief de beste resultaten te leveren. Er is ruimte voor eigen initiatief en ondernemerschap. De aandelen van ons bureau zijn in handen van onze eigen medewerkers.

Are you the person we are looking for?

Apply now

Reageren?

Heb je belangstelling voor deze opdracht? Reageer dan direct online! Voor meer informatie kun je contact opnemen met de heer Y.R.C. (Yannick) Severin MSc, telefoon: 06 86 85 45 68.

More information?